Hořlavá pasta. Rozmanité použití.

Asi jistě všichni víme, co všechno může hořet nějakým plamenem tak, abychom si na tom jednoduše ohřáli jídlo. Ne každý z nás ale slyšel pojem hořlavá pasta. Mě osobně tento pojem překvapil tak, že jsem se do něj vcelku dost zabředl.

Co to tedy hořlavá pasta je?

Hořlavá pasta je pasta, která je vyrobená ze speciálních chemikálií za účelem prostého hoření. Je ale zvláštní v tom, že při hoření nevydává žádný kouř ani zápach. Proto je bezpečné ji použít i v uzavřených anebo hůře větraných prostorách. To ale neznamená, že výpary z ní není nutné větrat vůbec. Všude, kde dochází k jakémukoli typu hoření, je nutné důkladné odvětrávání. Hlavně když se zaměříme na fakt, že veškerý oheň spaluje i kyslík. Ve vzduchotěsně uzavřené místnosti, by toto hoření za krátký čas spotřebovalo veškerý kyslík a my bychom se udusili. Proto je nutné stále dbát na bezpečnost. Navíc je plamen opravdu horký. 

Kde je možné hořlavou pastu použít?

Její rozmanitost použití mě šokovala mnohem více. Je možné ji použít prakticky všude. Stolní kuchyňské grily, kebab gril, nebo jiné zařízení, které musí nějak vydávat teplo hořením. Existuje dokonce i hotdogovac, který místo plynového hořáku anebo elektrické spirály používá hořlavou pastu na ohřátí párků. Trny na rohlíky jsou však stále elektrické. Nebo je do nich také přivedeno teplo z plamene zapálené pasty. Těch ale moc není, takže nestojí za zmínku. Nejčastější použití hořlavé pasty ale není přímo v gastronomii. Nejznámější jsou speciální hořlavé pochodně s knotem. Tam se tato pasta opravdu výborně uplatní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *