Hrnce. Nádoby na vaření.

V každé kuchyni je máme. Žádná se bez nich neobejde. Díky nim mohou vznikat ty nejchutnější pokrmy a opravdové delikatesy. Ano, řeč je o hrncích. Hrnce gastro se vyrábí z mnoha různých materiálů. Mohou být různě veliké. Od 1 litrových až po opravdové litinové giganty na 100-300 litrů. Ty opravdu obrovské, a hlavně hodně těžké, se ale používají hlavně na zavařování anebo na marmeládu. Ty menší se používají na hromadné anebo jednotlivé vaření. 

Profesionální versus domácí hrnce.

Profesionální hrnce se od domácích moc neliší. Spíše se zaměříme na jejich použití, než na rozdíly mezi hrnci pro domácí užití a hrnci pro profesionály. Samozřejmě, že hrnce pro profesionální použití se vyrábí nejčastěji z nerezu. Můžou být použity na různých typech sporáků. Speciálními jsou třeba hrnce na indukci. Ne každý se totiž dá takto použít. Pokud máme nevodivý kov anebo málo vodivý kov, indukce se prostě nesepne a nezačne hřát. Proto se hrnce na indukci musí potahovat vodivým materiálem. Lepší je, je z něj přímo vyrobit. Pokud se zamyslíme nad dalšími speciálními druhy hrnců, nesmíme zapomenout třeba na papiňák nebo na hrnec na rýži. Tyto speciality se spíše vyskytují u profesionálů. Jsou dražší, ale nikomu nic nebrání si je pořídit i domů. Pokud často jíme rýži, tak se nám jistě hrnec na rýži bude hodit. Šetří námahu a čas strávený vařením rýže. Ne ale každý toto považuje za nutnost. Papiňák také nemá každý doma. Pokud ano, stejně ho asi nepoužívá na každodenní vaření. 

Dalším rozdílem mezi profesionálními a běžnými kuchyňskými hrnci, kromě jejich materiálu a kvality a hlavně ceny, je také objem. V profesionální gastronomii se opravdu hojně vyskytují hrnce s vyšším objemem, než je tomu u těch běžných. Ano, profesionální kuchyně také potřebuje hrnce a nízkých objemech. Není to ale běžné. Je tomu tak, protože profesionální kuchař je nucen vařit větší objemy jídla. Nejedná se zde o pěti člennou domácnost, ale o desítky až stovky zákazníků denně. A to už je opravdu veliký objem jídla za den.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *