Indukce. Zázrak moderní kuchyně.

Indukční vařič je opravdu velikým hitem v profesionálních i domácích provozech. Je opravdu bezpečný, protože pokud na něj položíme ruku při zapnutém stavu, nebo se na něj případně posadíme, nespálíme se. Proto je také tak hodně oblíbený. Pokud přemýšlíme o opravdu bezpečném stylu vaření, indukce by měla být základem. 

Indukční vařič má ale také své úskalí.

Nejhlavnějším problémem u indukce, je určitě nádobí. Ne každý hrnec nebo kastrol se dá na indukci používat. Většinou se na indukční vaření prodávají opravdu speciální typy kastrolů a pánví. Bohužel jsou tyto typy mnohdy hodně drahé. Proto to není zrovna nejoblíbenější typ vaření, hlavně pro naši peněženku. Pokud se podíváme na rozdíl mezi obyčejným a indukčním hrncem, je to mnohdy stejné jako srovnávat nerezové a vysoce kvalitní japonské nože. Nádobí na indukci je mnohdy hodně kvalitní, ale hlavně na ní funguje bez problému. Na indukci se nám podaří občas i uvařit v obyčejných hrncích. Opravdovou náhodou se nám občas podaří najít hrnec, který na ní funguje. Indukce ale potřebuje speciální potahy anebo vodivý materiál. Jinak prostě plotýnka nesepne a nezačne vařit. Vzhledem k tomu, že indukční vařič je elektrický, je nutné se k němu chovat jako k elektrické plotýnce. Horší je ale to, že elektrická plotýnka se může nahřívat na určitou teplotu i bez hrnce, který na ní položíme. Čas nahřívání je u obou stejný. Rozdílem ale je, že obyčejné elektrické plotýnky jenom zapneme a necháme nahřát u indukce, musíme plotýnku zapnout a postavit na ni hrnec. Díky tomu, je indukční vaření asi to nejpomalejší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *