Kebab. Pochoutka z Turecka.

Kebab je zvláštně připravené maso na grilu, které je nasekané na malé kousky, Je vždy na povrchu propečené a podává se většinou s tureckým chlebem. Odvozenina od kebabu je také čínský gyros. Tato masa jsou si vcelku podobná. Mají však rozdíl v koření a přípravě. Hlavně jejich základ je jiný. Na kebab by se mělo používat nejčastěji skopové maso. Bohužel by skopové bylo opravdu hodně drahé. Proto Turci u nás, používají to, co seženou. Nejčastěji se tak setkáme s kuřecím nebo vepřovým masem. Málokdy se dělá z hovězího a opravdu zřídka kdy ze skopového masa. Na jeho přípravu potřebujeme kebab gril.

Kebab gril je klíčem k úspěchu.

To není až tak úplně pravda. Kebab gril je pouze základ. Důležitá je osoba, která s ním umí zacházet. Pokud totiž neznáme dané zařízení, tak bychom místo velmi chutného masa, odkrajovali jenom spálenou krustu. V čem je tedy to kouzlo? Podíváme se, jak tento vertikální gril funguje. Nejprve se zaměříme na maso. To se skládá z mnoha vrstev napíchnutých na obrovském čtvercovém trnu. Tyto vrstvy tvoří obrovskou kupu masa na trnu. V momentě, jak máme připravené a nakořeněné maso, které je napíchnuté na trn, můžeme začít opékat. Nejprve musíme nastavit plamen grilu. Nesmíme na původní velikost masa pustit ten největší žár. Musíme hlavně ze začátku být opatrní. Maso by se mohlo lehce spálit. My spíše potřebujeme, aby se nám jednotlivé vrstvy spekli dohromady. Tady tedy přichází kámen úrazu. Pokud chceme uspět, musíme se naučit kebab gril správně používat. Jinak se nikdy nedočkáme chutně opečeného masa. Pokud máme nastavenou základní teplotu a jedeme na všechny hořáky, je nutné maso opravdu bedlivě hlídat. V momentě, jak určíme, že už je na povrchu hotové, musíme jej z povrchu odřezat. Takto pokračujeme s dalšími opečenými částmi, dokud nám nezbude jen holý trn. Mezi tím také zvyšujeme plamen na kebab grilu. Je to prostě umění, které si vyžaduje patřičný cit. Časem se to ale dá vychytat. Na krájení masa se dá použít speciální dlouhý nůž na kebab anebo elektrický kráječ na kebab. Díky elektrickému kráječi se opečeného masa zbavíte mnohem rychleji. Nůž bych nechal spíše na profesionály, kteří vědí, co dělají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *