Nezvyklý slang v profesionální kuchyni.

Ve všech profesionálních kuchyních najdeme opravdu mnoho lidí. Personál jsou opravdu jenom také lidé. Bohužel s tím se pojí i určité slovíčkaření a díky tomu se vymýšlí nové slovní spojení na pojmenování obyčejných věcí. Proto se můžeme setkat třeba se slovy jako je kávomlýnek. Jak už všichni víme, jedná se o obyčejný mlýnek na kávu. Proto si jej personál kuchyně pojmenoval kratším slovem. Potřebuje to rychle říct kolegovi anebo to prostě někdo nějak zkomolí a uchytí se toto nové slovo v dané kuchyni. 

V kuchyni Kastrol restaurace se také slangovými výrazy nešetří.

Většinou se setkáme se slovy jako konev, gastroška, holďák jako názvy různých nádob a spotřebičů. Holďák je Hold-o-mat, gastroška je gastronádoba, konev bývá konvektomat. Pokud se podíváme na zaběhnuté výrazy pro výdej a příjem objednávek, tak narazíme na slova nová a sebou. Jsou to výrazy pro novou objednávku a pro určení, že je jídlo už hotové a můžeme jej odnést na plac. Starší, letitější kuchaři mají ještě jedno zaběhnuté slovo. Péspéčko je použitý výraz pro pepřenku a solničku anebo spíše pepř a sůl dohromady. 

Veškeré odvětví mají svůj určitý slang. Tato hovorová mluva vzniká komolením různých odborných a technických výrazů. Kávomlýnek jako mlýnek na kávu je prostě jenom spojení těchto dvou slov, ale obráceně. Některé je jednodušší říct ponovu, jiné mohou být i trochu složitější než jejich původní názvy. Důležité ale je, co se zrovna v dané kuchyni zaběhne. Proto se tyto výrazy kuchyně od kuchyně v mnohém liší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *