Pekárna. Budova plná pečiva.

Veliké pekárny jsou opravdu obrovské budovy, které ukrývají spoustu zaměstnanců a několik obrovských a dlouhých výrobních linek. Vyrábí se v nich nejrůznější druhy pečiva a polotovarů. Spotřebují denně několik tun mouky a jiných ingrediencí. Dováží se do nich po velikých kamiónech. Některé obrovské pekařské společnosti vlastní mnoho poboček. V každé z nich se většinou specializují na jiné druhy pečiva. Jsou ale pobočky, které pečou všechny druhy pečiva na jednom místě. Obrovitánské kynárny a dlouhé nekonečné dopravníky jsou jejich hlavním poznávacím znakem. Obří pekárny ale nejsou jediné, které produkují každý den čerstvé pečivo na náš stůl. 

Malé pekárny a prodejny domácího pečiva.

Mezi malými podnikateli jsou i pekaři. Mají většinou jenom jednu malou pekárničku a od rána do večera prodávají každý den čerstvé, chutné a křupavé pečivo. Vždy to u nich tak výborně voní. Jo ruční práce se hold nezapře. Tyto pekárny mají opravdu málo zaměstnanců. Většina práce je u nich dělaná ručně. Na přípravu spousty pečiva je ale potřeba veliký objem těsta. S tímto se nepatlají ručně ale používají hnětač těsta. Jedná se o profesionální přístroj s velikým objemem. Připomíná kuchyňského robota, akorát je opravdu mnohem větší. Hnětač těsta má obrovskou mísu na ingredience a velikou sílu na to, aby dokázal uhníst i 10–20 l těsta. Což je na ruční práci opravdu obrovský objem. Na pečení pečiva se používá většinou obří trouba anebo konvektomat. Pro rozmístění těsta a následné vložení do trouby je potřeba hliníkový plech. Hliník má totiž úžasné vodivé vlastnosti. Navíc je lehký, a tedy není problém s ním manipulovat. Pekárna nemá jen jeden hliníkový plech. Mají jich několik. Většinou dvojnásobek toho, kolik se jich vejde do trouby anebo konvektomatu. Dvojnásobek proto, že jedny se zrovna pečou a na druhé se chystá další várka. Malé pekárny pečou téměř až do zavírací doby. Proto máte jistotu, že je u nich pečivo vždy čerstvé. Mají i pultík, se zbožím s předchozího dne, které prodávají se slevou. Vše musí pryč ale není možné odhadnout množství potravin, které si zákazníci koupí. Proto na konci dne většinou zůstanou zbytky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *