Pekárna. Budova plná pečiva.

Veliké pekárny jsou opravdu obrovské budovy, které ukrývají spoustu zaměstnanců a několik obrovských a dlouhých výrobních linek. Vyrábí se v nich nejrůznější druhy pečiva a polotovarů. Spotřebují denně několik tun mouky a jiných ingrediencí. Dováží se do nich po velikých kamiónech. Některé obrovské pekařské společnosti vlastní mnoho poboček. V každé z nich se většinou specializují na jiné druhy pečiva. Jsou ale pobočky, které pečou všechny druhy pečiva na jednom místě. Obrovitánské kynárny a dlouhé nekonečné dopravníky jsou jejich hlavním poznávacím znakem. Obří pekárny ale nejsou jediné, které produkují každý den čerstvé pečivo na náš stůl. 

Malé pekárny a prodejny domácího pečiva.

Mezi malými podnikateli jsou i pekaři. Mají většinou jenom jednu malou pekárničku a od rána do večera prodávají každý den čerstvé, chutné a křupavé pečivo. Vždy to u nich tak výborně voní. Jo ruční práce se hold nezapře. Tyto pekárny mají opravdu málo zaměstnanců. Většina práce je u nich dělaná ručně. Na přípravu spousty pečiva je ale potřeba veliký objem těsta. S tímto se nepatlají ručně ale používají hnětač těsta. Jedná se o profesionální přístroj s velikým objemem. Připomíná kuchyňského robota, akorát je opravdu mnohem větší. Hnětač těsta má obrovskou mísu na ingredience a velikou sílu na to, aby dokázal uhníst i 10–20 l těsta. Což je na ruční práci opravdu obrovský objem. Na pečení pečiva se používá většinou obří trouba anebo konvektomat. Pro rozmístění těsta a následné vložení do trouby je potřeba hliníkový plech. Hliník má totiž úžasné vodivé vlastnosti. Navíc je lehký, a tedy není problém s ním manipulovat. Pekárna nemá jen jeden hliníkový plech. Mají jich několik. Většinou dvojnásobek toho, kolik se jich vejde do trouby anebo konvektomatu. Dvojnásobek proto, že jedny se zrovna pečou a na druhé se chystá další várka. Malé pekárny pečou téměř až do zavírací doby. Proto máte jistotu, že je u nich pečivo vždy čerstvé. Mají i pultík, se zbožím s předchozího dne, které prodávají se slevou. Vše musí pryč ale není možné odhadnout množství potravin, které si zákazníci koupí. Proto na konci dne většinou zůstanou zbytky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *